Back to Federal guidance

Ventilation and grounding of battery installations

Summary A battery company asked about installation requirements. OSHA said storage battery areas must be ventilated to prevent explosive gas mixtures. It identified general equipment grounding rules but said no OSHA regulation specifically governed grounding of battery racks.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1983-08-09
Date issued
August 9, 1983
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 9, 1983
Mr. Ken Raymond
Health and Safety Coordinator
Globe Battery Division
Johnson Controls, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Raymond:
Assistant Secretary Thorne Auchter has asked me to respond to your letter of June 30, concerning Occupational Safety and Health Administration (OSHA) requirements on battery installations.
OSHA regulations for battery installation are contained in 29 CFR 1910.305(j)(7), which requires ventilation of gases from storage batteries to prevent the accumulation of explosive mixtures. There are no OSHA regulations specifically applicable to the grounding of battery racks; however, the provisions of 29 CFR 1910.304(f) on the grounding of systems and equipment applies generally. For your convenience, I have enclosed a copy of the electrical safety standards contained in Subpart S of 29 CFR Part 1910. These standards are based on the National Electrical Code (National Fire Protection Association Standard NFPA 70), which contains additional details on battery installations in Article 480. It should be noted that OSHA's regulations apply only to workplaces and not to private residences.
I appreciate your interest in safety and hope that this information will be helpful.
Sincerely,
Barry J. White
Director, Directorate of Safety
Standards Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace