Back to Federal guidance

Body belts and lanyards for electrical line work

Summary A safety equipment engineer asked which fall protection standard applied to linemen on aerial booms. OSHA said the described ANSI belt and six-foot lanyard did not give equivalent protection for electric power transmission or distribution work under section 1926.959. Other construction work was subject to the separate section 1926.104 requirements.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1983-07-05-0
Date issued
July 5, 1983
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 5, 1983

Mr. Ernest E. Punches
Applications Engineer
D B Industries, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Punches:

This is in response to your letter of June 14, 1983, concerning a clarification of the applicable standards for a body belt and lanyard used by an employee working from the bucket of aerial boom trucks.

In the construction safety and health standards, 29 CFR 1926.959(a) specifies that the requirements of paragraphs (a) and (b) of that section shall be complied with for all lineman's body belts, safety straps and lanyards acquired for use after the effective date of the regulation (1971). The ANSI A10.14-1975 class 1 body belt with six-foot rope nylon lanyard does not provide a lineman with protection equivalent to that required by 29 CFR 1926.959, and shall not be used by any employee performing work on electric power transmission or distribution lines and equipment. However, for other types of construction work, safety belts, lifelines and lanyards must meet the requirements of 29 CFR 1926.104.

I hope this information is helpful to you. If I may be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
John K. Barto
Chief, Division of Occupational
Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace