Back to Federal guidance

Location and access to workplace toilets

Summary A worker asked how close workplace toilets must be. OSHA said its federal sanitation rule gives no specific distance, but employers must use reasonable judgment and provide free, unobstructed access. It said a single floor serving twenty floors did not appear reasonable.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1983-07-05
Date issued
July 5, 1983
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 5, 1983

Ms. Jeanne E. Fisher
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Fisher:

This is in response to your letter of May 11, 1983, to Secretary of Labor, Raymond J. Donovan, requesting a clarification of 29 CFR 1910.141(c). Please accept my apology for the delay in responding.

There are no specific distance or location requirements for toilet facilities in 29 CFR 1910.141(c). An employer is, however, expected to use reasonable judgment in evaluating the proximity of sanitary facilities to employees. If an employer provides the required toilet facilities for all employees in the same building and provides unobstructed free access to them, it appears the intent of the standard would be met; however, one floor serving 20 floors does not appear reasonable or appropriate.

This interpretation is based on the Federal standard for sanitation. The State of Maryland, however, administers its own program of workplace safety and health standards under the authority of Section 18 of the Occupational Safety and Health Act. The Maryland program generally adopts standards identical to the equivalent Federal standards.

For information on the Maryland program you may contact:

Nancy Burkheimer, Deputy Commissioner

Maryland Division of Labor

and Industry

Department of Licensing and Regulation

501 St. Paul Place

Baltimore, Maryland 21202

Telephone: (301) 659-4176

If I may be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
Thorne G. Auchter
Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace