Back to Federal guidance

Guarding power press flywheels

Summary A tool and die company asked about guarding flywheels on power presses. OSHA said its general industry rules required a guard, with flywheels above work areas needing one strong enough to contain a failure, while recognizing die setters' need for access. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1983-06-08-0
Date issued
June 8, 1983
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 8, 1983

Mr. C. W. Penake
Vice President
Penake Tool & Die Company
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Penake:

This is in further response to your letter dated April 5, 1983, concerning the guarding of flywheels on power presses.
The Occupational Safety and Health Administration's General Industry Standards 29 CFR 1910.219(b)(1) and (b)(1)(vi) require guarding of the press flywheel. Furthermore, the latter provision requires that flywheels above working areas be provided with guards of sufficient strength to contain the flywheel in the event of shaft or wheel mounting failure.

Reference to ANSI 815.1-1972, the current version of the source standard, rapidly demonstrates that structural failures are possible. Appendix AB.1 of ANSI 815.1 indicates that failures of a fatigue nature can be anticipated, particularly for older machines that have been continually exposed to cyclic leads. Therefore, substantial guarding is necessary to provide safety.

That company die setter's need to have easy access to the flywheel for die-setting for is completely valid and should be a major consideration of the guarding provided. In that regard, the guard configuration enclosed is recommended for consideration.

Sincerely,
John K. Barto
Chief, Division of Occupational
Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace