Safety devices on compressed-air tool hoses
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
June 6, 1983
Mr. Donald W. Johnson
Safety Director
McLean Contracting Company
General Contractors
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Johnson:
This is in response to your letter of May 9, 1983, requesting a clarification of 29 CFR 1926.302(b)(7).
Our review of this matter reveals that 29 CFR 1926.302(b)(7) requires all hoses exceeding 1/2-inch inside diameter to have a safety device at the source of the supply or branch line to reduce pressure in case of hose failure. Safety device, as mentioned above, means a contrivance or device that will prevent injury or avert danger and will automatically cut off the flow of compressed air, if a hoseline ruptures or becomes disconnected. 29 CFR 1926.302(b)(7) applies only to pneumatic power tools.
Your letters and attachments have been forwarded to the Directorate of Safety Standards for their consideration in future standards development.
If I may be of further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
Bruce Hillenbrand
Acting Director
Federal Compliance and State Programs
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace