Back to Federal guidance

Swing radius protection for drill and pile rigs

Summary A drilling contractor asked how OSHA's crane swing radius barricade rule applied to drill and pile rigs that move constantly. OSHA said the rule applied but recognized barricading might be impossible during such work; it viewed the contractor's signs, training, signals, and clearance checks as apparently adequate alternatives. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1983-06-03-0
Date issued
June 3, 1983
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 3, 1983

Mr. Francis P. Dorcey
The Millgard Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Dorcey:

This is in response to your letter of May 11, 1983, requesting a clarification of 29 CFR 1926.550(a)(9) as it applies to drilling and pile driving operations.

29 CFR 1926.550(a)(9) does apply to drill and pile rigs, however, OSHA recognizes that it may be functionally impossible to barricade such equipment if it is constantly moving in the performance of the work operation. Whenever compliance with a standard is impossible, OSHA requires employers to take all available alternative precautions. Your safety program, including (1) Pointing out the swing radius danger by posting signs, (2) Instructing employees in the danger of swinging counterweights, (3) Instructing employees in the danger of rig pinch points, (4) Instructing the operators to swing only on signals from the foreman or the designated Signal Man, and (5) requiring employees not to move a rig until they know the area is clear would appear to implement adequate alternative precautionary measures.

This interpretation is based on Federal standards. However, you should be aware that Section 18 of the Occupational Safety and Health Act allows States to assume responsibility for enforcement of their own occupational safety and health programs. There are currently twenty-four such programs in operation. These states must enforce standards that are either identical or at least effective as the Federal standards. A list of the State's plan States is enclosed.

If I may be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
Bruce Hillenbrand
Acting Director, Federal Compliance
and State Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace