Back to Federal guidance

Crane handled personnel baskets as suspended platforms

Summary A construction firm asked whether a crane handled personnel basket fell under OSHA's suspended work platform instruction. OSHA said it did if the basket met the instruction's design criteria, and that crane hoisting of people was limited to unique situations where it caused the least hazardous exposure. OSHA archives the letter and noted at the time that the matter was under review.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1983-05-24-0
Date issued
May 24, 1983
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

May 24, 1983

Mr. Ray Montaigne
Regional Safety Manager
Gilbane Building Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Montaigne:

This is in response to your letter of April 11, 1983, concerning the use of crane-handled personnel cages. Your letter addressed to Mr. William Demery, Area Director, Tampa, Florida was forwarded to this office for response.

OSHA Directives 100-48, 100-48 (revision #1) and 100-82 were cancelled on October 1, 1981, with the issuance of OSHA Instruction STD 1-11.2A (copy enclosed). The term "suspended work platform" as used in OSHA Instruction STD 1-11.2A would include a crane-handled man basket, provided the man basket complies with the design criteria for work platforms in the guidelines. Cranes may be used to hoist and suspend personnel on a work platform or to provide access only in unique work situations when such action results in the least hazardous exposure to employees. For information, however, it is noted that this matter is currently under review.

This interpretation is based on Federal standards. However, you should be aware that Section 18 of the Occupational Safety and Health Act allows states to assume responsibility for enforcement of their own occupational safety and health programs. There are currently twenty-four such programs in operation. These States must enforce standards that are either identical or at least as effective as the Federal standards. A list of the State Plan States is enclosed.

I hope this information is helpful to you. If I may be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
Bruce Hillenbrand
Acting Director, Federal Compliance
and State Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace