Back to Federal guidance

Fumigant sampling as employee exposure records

Summary A longshore union asked whether fumigant grab samples were employee exposure records. OSHA said section 1910.1020 generally did not require employers to create records, but recorded sample results used to assess exposure had to be kept and made accessible. It also treated required tobacco shipment notifications and warranties as exposure records.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1983-03-01
Date issued
March 1, 1983
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 1, 1983
Mr. Bargmann, Program Coordinator
International Longshoremen's and
Warehousemen's Union
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Bargmann:
This is in response to your letter of February 25, 1983, requesting an interpretation of "employee exposure record" in the standard 29 CFR 1910.1020, "Access to Employee Exposure and Medical Records.
29 CFR 1910.1020 does not require employers to create employee exposure and medical records, but rather, requires employers to maintain and provide access to such records that they develop on their own volition or in compliance with other rules, laws, and regulations. With the possible exception of tobacco handling, the Occupational Safety and Health Administration has no present standards that typically apply to longshoring or warehousing which require employers to develop and keep records of employee exposure to methyl bromide, phosphine, or ethylene dibromide. Therefore, where grab samples of these substances are taken and not recorded, the employer is not required to keep a written record of the results.
If the employer does record the result of a grab sample taken to determine whether the concentration of a fumigant is within "safe" levels, such a record would be an employee exposure record as defined in 29 CFR 1910.1020(c)(5)(i). The record would have to be maintained and access to it would have to be provided.
The written notification and warranty which, under [29 CFR 1918.94(c)] of the Safety and Health Regulations for Longshoring the employer must obtain from the carrier when handling tobacco, are also employee exposure records. As the provision states, the notification and warranty must be maintained for at least 30 days after the loading of the tobacco has been completed. Employee and designated representative access to these records is provided by 29 CFR 1910.1020(e)(2)(i).
As you may know, California administers its own occupational safety and health program under a provision of the Occupational Safety and Health Act of 1970, subject to close monitoring by Federal OSHA. If you should need any further information from the State, or wish to contact them directly for any reason, the address and telephone number are:

[California Division of Occupational and Health
455 Golden Gate Avenue, 10th Floor
San Francisco, CA 94102
Phone: (415) 703-5100]

Thank you for contacting us. If can be of further assistance, we shall be glad to provide it.
Sincerely,
Bruce Hillenbrand, Acting Director
Federal Compliance and State Programs
[Corrected 05/28/2004]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace