Back to Federal guidance

Safe access while assembling or dismantling scaffolds

Summary A construction company asked five questions about access during scaffold assembly and dismantling. OSHA said continuous ladder access was not required during those tasks, but other safe access was; manufacturer-designed scaffold end frames could count when their rungs formed a continuous path with the specified spacing. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1983-02-25-0
Date issued
February 25, 1983
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

February 25, 1983

W.D. Braswell, C.S.P.
Vice President, Safety
A.A. Beiro Construction Company, Inc.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Braswell:

This is in response to your letter of February 8, 1983, requesting a clarification of 29 CFR 1926.451(a)(13). The response to your five points is as follows:

  1. It is not practical or intended that employers provide ladder access at all times for employees assembling or dismantling scaffold components; however, other safe access must be provided.

  2. End frames are acceptable for access if the rungs are designed by the scaffold manufacturer as an access ladder, and they are arranged in such a way that they form a continuous series of steps from the scaffold top to its bottom. Maximum spacing between rungs shall not exceed 16 1/2 inches.

  3. Portable wood or metal ladders used to provide safe access must comply with 29 CFR 1926.450(a)(3) and (4).

  4. The fixed ladder standards do not apply to scaffolds.

  5. The ladder standards do not apply to scaffold structures when they are built into the scaffold components.

If I may be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
John K. Barto Chief,
Division of Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace