Back to Federal guidance

Fire extinguisher education and evacuation training

Summary A hospital asked about fire extinguisher and emergency plan training. OSHA said its extinguisher education requirement did not require hands-on practice with controlled fires in the described case. Employees designated to help evacuate others needed training under the emergency plan rule.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1983-01-28
Date issued
January 28, 1983
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 28, 1983
Mr. Gary L. Wilson
Safety/Security Manager
The Hawkes Hospital of Mt. Carmel
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Wilson:
This is in response to your letter of January 17, 1983, requesting a clarification of our Fire Protection, [Exit Routes], and Hazardous Material Standards.
29 CFR 1910.157(g)(1) requires "where the employer has provided portable fire extinguishers for employee use in the workplace, the employer shall also provide an educational program to familiarize employees with the general principles of fire extinguisher use and the hazards involved with incipient stage fire fighting." Hands on experience using actual fires in a controlled environment is not required in your particular case.
The employee emergency plan and fire prevention plans in 29 CFR [1910.38(e)] requires training for persons designated to assist in the safe and orderly emergency evacuation of employees. Evacuation techniques could be included as part of this training.
If I may be of further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational Safety Programming
[Corrected 2/6/2004]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace