Back to Federal guidance

Means of egress rules and the Life Safety Code

Summary A safety consultant asked whether the Life Safety Code controlled interpretation of OSHA's means of egress rules. OSHA said the cited NFPA edition had no independent force of law, and that its then-current Subpart E did not specify dead-end corridor length, travel distance, or number of exits. It noted state and local building codes could impose stricter requirements; OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1983-01-17
Date issued
January 17, 1983
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

January 17, 1983

Mr. Lars Qualben
Safety Consultant
M & M Protection Consultants
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Qualben:

This is in response to your letter of December 22, 1982, requesting a Subpart E clarification.

29 CFR 1910.39 does state that "the entire subpart is promulgated from NFPA 101-1970, Life Safety Code". However, NFPA 101-1970 does not have the force of law, and should not be used as a source for clarification of our Subpart E standards. OSHA will provide any clarifications required for our standards.

Our existing Subpart E standards do not regulate the specific parameters for a deadend corridor length, exit travel distance, or a specific number of exits. When Subpart E is modified in the future requirements could be proposed to regulate the above mentioned specific circumstances.

State or local governments enforce their building codes independently of the occupational safety and health standards. All workplaces must comply with OSHA's minimum Means of Egress standards; however, state or local government model building codes may enforce more stringent Means of Egress requirements within their jurisdiction.

If I may be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
John K. Barto
Chief, Division of Occupational
Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace