Back to Federal guidance

Photo-grey safety lenses in changing light

Summary A senator relayed a company's question about photo-grey safety lenses. OSHA said the lenses were unsuitable for indoor work with changing light, but could be used where light stayed fairly constant or outdoors without ultraviolet or infrared hazards. It said employers could choose to prohibit them rather than monitor each condition; OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1982-11-19
Date issued
November 19, 1982
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

November 19, 1982

Honorable John Glenn
United States Senate
[Recipient address omitted]
Dear Senator Glenn:

Thank you for your letter of October 26, 1982, on behalf of Mr. John A. Wilson, Sauder Woodworking Company in Archbold, Ohio, regarding the wearing of photo-grey safety lenses. Please accept our apology for the delay in response.

OSHA's standard for design, construction, testing and use of devices for eye protection is 29 CFR 1910.133(a)(6) (copy enclosed) which adopts the American National Standard for Occupational and Educational Eye and Face Protection, Z87.1-1968. OSHA's control and procedure in setting standards comes from section 6 of the Occupational Safety and Health Act of 1970 (copy enclosed). One way indicated in section 6 is to adopt a national consensus standard as OSHA did with the Z87.1 standard. Also, as indicated in section 6, any interested person may submit written information to the Secretary to be used as a basis for standard promulgation. Moreover, an interested person may send suggestions and seek participation in the national consensus group of the standard of interest to him. Suggestions for the improvement of the ANSI Z87.1 standard, should be sent to the American National Standards Institute, 1430 Broadway, New York, New York 10018. The Secretary of the Z87 Committee is Mr. Dennis Hirschelder, whose telephone number is 212-684-3505, should Mr. Wilson wish for more information.

OSHA standard 29 CFR 1910.133(a)(6) prohibits the use of photo-grey lenses for safety glasses at inside work locations which have variable lighting conditions, because the variable tint lenses would cause temporary vision impairment when the light changes from bright to dim or vice versa in the work area. However, they are allowed inside when the lighting conditions do not change substantially and the employees constantly stay in the area, particularly if glare or bright lights is a problem. They may also be used by employees working outdoors, provided there is no ultraviolet or infrared hazard.

Obviously this becomes complicated for an employer to monitor, particularly if employees go in and out of a building. Thus, some employers will prohibit their employees from using photo-grey glasses rather than monitor the use of this equipment under all conditions. This would be their prerogative in order to remain in compliance.

In view of the above, whether an employer is in compliance normally would be determined by the compliance officer when an inspection is conducted.

If we may be of further assistance, please feel free to call or write.

Sincerely,
Thorne G. Auchter
Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace