Fire hose factory tests and annual inspections
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
November 16, 1982
Mr. Paul R. Kaveler
Fire Protection Engineer
Union Electric Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Kaveler:
This is in response to your letter of October 26, 1982, requesting a clarification of several items in Subpart L of the General Industry Safety and Health Standards. My response to your three questions follows:
-
The manufacturer's acceptance test conducted at the factory does satisfy 29 CFR 1910.158(e)(ii), providing the test of the hose is conducted with the couplings attached.
-
Subpart L does not require any periodic hydrostatic testing of fire hose, but we do require that the hose be inspected annually and maintained in serviceable condition.
-
It was not the intent of 29 CFR 1910.158(e)(ii) to specifically cross-reference with NFPA Standards 1962 - 1979.
If I may be of further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
John K. Barto
Chief, Division of Occupational
Safety Programming
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace