Back to Federal guidance

Sawdust on workplace floors

Summary A congressman asked about sawdust used on a workplace floor. OSHA said its walking surface rule required clean, orderly, sanitary floors but did not prohibit sawdust when it created no employee hazard. It separately noted an FDA manual's food processing restriction; OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1982-10-26
Date issued
October 26, 1982
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

October 26, 1982

Honorable Dan Rostenkowski
House of Representatives
[Recipient address omitted]

Dear Congressman Rostenkowski:

Thank you for your letter of September 17, 1982, to Mr. Robert C. Wetherell, Jr, of the Food and Drug Administration (FDA). Mr. Wetherell forwarded your inquiry on behalf of Mrs. Theresa Wolverton of Chicago, Illinois for response.

The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) under its regulation 29 CFR 1910.22, portion enclosed, requires that all walking and working surfaces be kept clean, orderly, and in a sanitary condition. It further requires that floors shall be kept dry or where wet processes are used, the floors shall be provided with proper surfaces appropriate to the circumstances.

OSHA has no regulations prohibiting the use of sawdust in a work area if its use does not create a hazard to employees. However, you should be aware of the Food Service Sanitation Service Manual, published by the Food and Drug Administration (FDA). Page 56, Paragraph 7-103 of this manual states that the use of sawdust on floors in food processing establishments is prohibited. It is our understanding that the Department of Agriculture and Department of Health Officers in the Chicago area enforce the FDA ordinance. I am enclosing this section of the FDA Manual for your information.

I hope this information is useful to you when responding to your constituent. If I may be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,

Patrick P. Tyson
Director, Federal Compliance and State Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace