Back to Federal guidance

Fire hose size and reel requirements

Summary An equipment committee asked about small hoses under OSHA’s fire protection rule. OSHA said the cited small hose was fire department hard rubber booster hose. A hose reel was preferred but not required if another method kept the hose available.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1982-09-01
Date issued
September 1, 1982
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 1, 1982

Mr. John W. Clark
Committee Chairman
Detroit Diesel Allison
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Clark:

Thank you for your letter requesting an interpretation of 29 CFR 1910.157.

In response to your first question, 5/8" to 1-1/4" small hose is defined as specifically being fire department hard rubber booster hose. In response to your second question, an approved hose reel is not required to accommodate the hose. However, approved reels are acceptable and certainly preferred, but, any method that assures the availability of the hose is acceptable.

If I may be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
Patrick R. Tyson
Director,
Federal Compliance and State Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace