Guarding bus and rail repair pits
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.
August 9, 1982
Mr. Kevin D. Lyons
Safety Inspector
Safety and Systems Assurance Branch
Washington Metropolitan Area Transit Authority
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Lyons:
This is in response to your letter of July 27, 1982, requesting a clarification of 29 CFR 1910.23(a)(5) as it would apply to repair pits.
Employees engaged in maintenance work at bus and rail car inspection and repair pits when the bus or rail car covers the pit are not in violation of 29 CFR 1910.23(a)(5). When the pit or pits are not covered, employees walking at least 6 feet from the pit would not be in violation of 29 CFR 1910.23(a)(5), provided the following actions are implemented by the employer:
-
The employee's safety training program will instruct employees to maintain a 6 feet clear distance from uncovered pits.
-
Highly visible contrasting lines will be installed 6 feet from the edge of pits.
-
Employer will install caution signs and ensure compliance by employees.
If I may be of further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
Patrick R. Tyson
Director,
Federal Compliance and State Programs
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace