Back to Federal guidance

Employee exposure record rule for finished-product warehouses

Summary A distributor asked whether OSHA’s exposure and medical records rule applied to offices and warehouses handling finished consumer products. OSHA said the rule did not appear to apply where workplace substances were no different from typical nonoccupational situations, as described. It noted that state plan rules could differ.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1982-07-08
Date issued
July 8, 1982
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 8, 1982

Mr. Ronald C. Pohls
Vice President, Personnel
Drug and Health Care Group
Foremost-McKesson, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Pohls:

This is in response to your June 17, 1982, inquiry concerning the application of OSHA's Access to Employee Exposure and Medical Records standard (29 CFR 1910.[1020]) to your office and warehouse distribution facilities.

29 CFR 1910.[1020] applies to employers who have employees exposed to toxic substances or harmful physical agents. "Exposure" does not include situations where the employer can demonstrate that the toxic substance or harmful physical agent is not used, handled, stored, generated, or present in the workplace in any manner different from typical non-occupational situations.

You have described your firm's operations as consisting solely of the distribution of finished products ready for consumption or use by the consumer. Thus, it does not appear that 29 CFR 1910.[1020] applies to such a situation.

As you may know, however, the State of California is one of a number of States which administer their own programs of workplace safety and health standards, under the authority of Section 18(b) of the Occupational Safety and Health Act. While the regulations promulgated under such a State program must be at least as effective as Federal OSHA Standards, they may differ in some respects. For you information, I am enclosing a list of the addresses of the agencies which administer these State programs.

I hope this information is helpful. Please feel free to contact us again if we can be of further assistance.

Sincerely,

Patrick R. Tyson
Director, Federal Compliance and State Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace