Back to Federal guidance

Backup alarms on construction equipment

Summary An alarm maker asked what OSHA required for backup alarms. OSHA pointed to its construction vehicle and earthmoving equipment rules and said compliant alarms were acceptable, but OSHA did not approve products in the abstract. Compliance had to be assessed under actual working conditions.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1982-06-25
Date issued
June 25, 1982
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 25, 1982
Mr. Michel Lepointe
President
DAP Electronique Canada Limitee
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Lapointe:
This is in response to your letter of June 8, 1982, requesting requirements for back up alarms.
The Occupational Safety end Health Administration's (OSHA's) standard for back up alarms are contained in [29 CFR 1926.601(b)(4)] and in 29 CFR 1926.602(a)(9)(ii) (copy enclosed). Back up alarms complying with the above mentioned requirements are acceptable to this agency.
OSHA does not approve or endorse products for the following reasons:

  1. Alteration or misapplication of an otherwise safe piece of equipment could easily create a hazardous condition beyond the control of the manufacturer.
  2. The variable working conditions at job sites.

The compliance of "back up alarms" with our standards must therefore, be determined with the alarm actually in use under specific working conditions. However, upon submission of your design and specification criteria, we could supply you with a determination as to whether or not the equipment will meet the intent of the standard(s) when properly installed, used and maintained.
If I may be of further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational Safety Programming
[Corrected 05/28/2004]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace