Back to Federal guidance

Dissimilar metals in tube and coupler scaffolds

Summary A scaffold company asked whether aluminum tubes and steel clamps could be used together. OSHA said permanent use of dissimilar metals would reduce design strength, but short-term use without deterioration or distortion could comply; damaged components had to be removed. OSHA also explained how it treated minor deviations with no direct safety effect and archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1982-05-13-0
Date issued
May 13, 1982
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

May 13, 1982

Mr. Paul Hancock
Steeplejack Waco Inc.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Hancock:

This is in response to your letter of April 27, 1982, concerning the use of tube and coupler scaffolds.

29 CFR 1926.451(c)(5) does prohibit the use of dissimilar metals for tube and coupler scaffolds, because permanent use of dissimilar metals such as aluminum tubes and steel clamps would reduce the design strength of the scaffold. However, tube and coupler scaffolds with dissimilar tubes and clamps used for short periods of time without deterioration or distortion, would comply with 29 CFR 1926.451(c)(5). Any clamps or tubing deteriorated or distorted shall be removed from service immediately.

OSHA Program Directive CPL 2-11A (copy enclosed) provides guidelines on de minimis violations which have no direct or immediate relationship to safety and health. If an employer complies with the clear intent of the standard, but deviates from its particular requirements in a manner which has no direct or immediate relationship to safety and health the alleged violation is noted by the compliance officer as a de minimis violation. Penalties are not proposed and abatement is not required for de minimis violations.

If I may be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
John K. Barto
Chief,
Division of Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace