Back to Federal guidance

Safety footwear availability in logging

Summary An OSHA region asked how the logging footwear provision related to the general protective equipment rule. OSHA said the same interpretation applied: employers had to make appropriate safety footwear available, while who paid was a matter for bargaining.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1982-04-29-0
Date issued
April 29, 1982
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 29, 1982

MEMORANDUM FOR: DONALD D. MACKENZIE
REGIONAL ADMINISTRATOR

THRU: JOHN B. MILES, JR., DIRECTOR
OFFICE OF FILED COORDINATION

FROM: PATRICK B. TYSON
DIRECTOR, FEDERAL COMPLIANCE
AND STATE PROGRAMS

SUBJECT: Standard Interpretation of 29 CFR 1910.266(c)(1)(ii)

REFERENCE: Your Memorandum dated March 24, 1983, same subject.

The interpretation and policy applied to 29 CFR 1910.132(a) as mentioned in your memorandum should also be applied to 29 CFR 1910.266(c)(1)(ii). That is, the employer shall make the appropriate safety footwear available, but the issue of who is to pay for them is left to bargaining between the employer and employees.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace