Back to Federal guidance

Grounding portable generators and hand-held tools

Summary An insurer asked about generator and power tool grounding on construction sites. OSHA said generators above 150 volts needed frame grounding under the cited 1971 code, while smaller generators could remain ungrounded if insulated. Hand-held motor tools still needed grounding or double insulation; OSHA also described its policy of accepting qualifying installations under the 1981 code.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1982-02-14
Date issued
February 14, 1982
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 14, 1982

Elmer Dupuis PE, CSP
Superintendent
United States Fidelity and Guaranty Company
Insurance Engineering & Audit Department
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Dupuis:

Thank you for your letter of January 28, 1982, regarding construction electrical safety.

In the construction standard used by OSHA, section 1926.400(a) adopts the 1971 National Electrical Code by reference. Section 445-8 of the 1971 NEC requires grounding the frame of any generator producing more than 150 volts. Generators producing lower voltages are not required to have their frames grounded, as long as the frame is insulated from ground.

Section 250-45 of the 1971 NEC and section 1926.401(a) require hand-held, motor-operated tools to be grounded or double-insulated. This requirement applies regardless of whether the generator to which they are connected is grounded. If the frame is grounded, the equipment grounding conductor must be bonded to it. If the generator frame is ungrounded, the equipment grounding conductor for the tools must be connected to ground separately.

Our policy, as stated in OSHA Directive No. CPL 2.11A (copy enclosed), is to accept installations made in accordance with later editions of national consensus standards adopted by reference. In this case, we would accept an installation made following the requirements of the 1981 NEC in place of the 1971 NEC. Section 250-6 (copy enclosed) of the 1981 NEC addresses portable and vehicle-mounted generators. The requirements are straightforward. In brief, they allow the generator frame to be ungrounded and allow the equipment grounding conductor to be bonded to the frame of the generator in lieu of ground.

In regards to your last question, it is recommended that you contact the manufacturer to obtain an answer directly.

Should you have any further questions, please do not hesitate to call or write.

Sincerely,
John K. Barto
Chief,
Division of Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace