Back to Federal guidance

Counterweights for two point suspension scaffolds

Summary A scaffold company asked whether outrigger counterweights had to be made of non-flowable material. OSHA said the then-current rule required sound, rigid anchorage rather than naming a material, warned that sandbags could fail through deterioration or displacement, and distinguished two point scaffolds from other suspension types. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1982-02-11
Date issued
February 11, 1982
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

February 11, 1982

Mr. Harold Gidish
Power Climber Inc.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Gidish:

This is in response to your letter of January 28, 1982, concerning the use of non-flowable material for counter weights in rigging outrigger beams.

The OSHA construction standards do not specifically state that non-flowable material must be used to counter weight outrigger beams for two point suspension scaffolds. However, 29 CFR 1926.451(a)(2) requires the footing or anchorage for scaffolds to be sound, rigid, and capable of carrying the maximum intended load without settling or displacement. Thus, non-flowable materials installed to counter weight outrigger beams must comply with this intent. The counter weighting of outrigger beams is prohibited for other types of suspension scaffolds in the applicable paragraphs of 29 CFR 1926.451.

The use of flowable materials (such as sand in burlap bags) as counter weights for outrigger beams is hazardous with deterioration or displacement of the burlap bags. Employees have been injured or killed because the sand bags used as counter weights deteriorated and/or were displaced, which allowed the swing stage to fall to the ground. The above conditions may be cited as an alleged violation of 29 CFR 1926.451(a)(2) and (a)(7).

This regulation is currently under review and this problem will be specifically addressed in our Subpart L proposal.

If I may be of further assistance, please call or write.

Sincerely,
John K. Barto
Chief,
Division of Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace