Seat-belt requirements for trenching equipment
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
January 29, 1982
MEMORANDUM FOR: JAMES W. LAKE
REGIONAL ADMINISTRATOR
ATTENTION: JOHN A. GRANCHI
THRU: JOHN MILES
FIELD COORDINATOR
FROM: PATRICK R. TYSON
DIRECTOR, FEDERAL COMPLIANCE
AND STATE PROGRAMS
SUBJECT: Case Davis-Maxi Sneaker
REFERENCE: Memorandum from your office to Patrick Tyson dated December 17, 1981
29 CFR 1926.602(a)(2) shall be enforced when the equipment is moving to or from a trenching operation as mentioned in your memorandum. However, when the operator is using the plowing attachment and facing 90 degrees from the direction of travel, then 29 CFR 1926.602(a)(2) should not be enforced for this type of operation. 29 CFR 1926.602(b)(1) requires seat belts for operators when seated in the normal seating arrangement, but does not require seat belts for operation of attachments.
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace