Back to Federal guidance

Integral steel guards on abrasive cup wheels

Summary An abrasive wheel maker asked whether its steel-backed cup wheel met guarding requirements. OSHA said an integral guard strong enough to contain wheel fragments could protect the operator, even though the standard described separate guards. It characterized the technical difference as de minimis.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1981-10-15-0
Date issued
October 15, 1981
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 15, 1981

Mr. Terry Warren
Tel-Sel
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Warren:

This is in response to your letter requesting a clarification of the applicability of your steel backed cup abrasive wheels as they relate to the guarding requirements of the OSHA regulations.

As you are aware, 29 CFR 1910.215(b)(1)(iii) permits revolving cup guards to be used for the protection of workers when those guards are made of steel or other material of adequate strength and enclose the wheel sides upward from the back for one-third of the wheel thickness. The guards are separate from the wheel and are therefore required to be mounted with a clearance of not more than one-sixteenth inch to assure that a pinch point is not created.

Although a guard as an integral part of the abrasive cup wheel, such as you describe, is not specifically addressed in the standards, the consideration for operator safety is accommodated if the steel backing is of adequate strength to contain the wheel upon fragmentation. Certainly, the fact that the guard cannot be inadvertently removed is a distinct safety feature. Adequate guards of the integral type would not be in violation of OSHA requirements for safeguarding, but are considered a technical violation of a de minimis nature. De minimis violations are those which do not effect the safety or health of employees and the equipment or procedures used are at least equivalent or exceed the requirement of the regulations. A copy of OSHA Instruction CPL 2.11A, regarding a de minimis violations is enclosed.

We thank you for your concern for the safety of your customers' employees. If we may be of further assistance, please call or write.

Sincerely,
John K. Barto Chief,
Division of Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace