Back to Federal guidance

Color-change air purifiers and carbon monoxide testing

Summary An OSHA region asked whether a color-change air purifier could replace testing carbon monoxide in breathing air from an oil-lubricated compressor. OSHA said the purifier did not measure carbon monoxide concentration, so it could not substitute for the standard’s monitoring method without a variance. The page preserves a later correction to the quoted rule.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1981-10-15
Date issued
October 15, 1981
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

MEMORANDUM FOR: GILBERT J. SAULTER
Regional Administrator
ATTENTION: HERBERT M. KURTZ
ARA for Technical Support
THRU: JOHN B. MILES, JR.
Director Office of Field Coordination
FROM: BRUCE HILLENBRAND
Acting Director, Federal Compliance and State Programs
SUBJECT: Del-Monox Air Purifiers

This is in response to your memorandum of September 4, 1981, concerning the possible use of the color change feature of Del-Monox air purifying units to ensure that carbon monoxide concentrations stay within the OSHA air quality requirement for breathing air supplied by oil-lubricated compressors.

The legal procedures for ensuring that the carbon monoxide concentration in breathing air supplied by oil-lubricated compressors stays within the OSHA specification are contained in 29 CFR 1910.134[(i)(7)], which reads, in part, as follows:

~~If only a high-temperature alarm is used, the air from the compressor shall be frequently tested for carbon monoxide to insure that it meets the specifications in paragraph (d)(1) of this section.~~

(Correction 11/24/98)

[For oil-lubricated compressors, the employer shall use a high-temperature or carbon monoxide alarm, or both, to monitor carbon monoxide levels. If only high-temperature alarms are used, the air supply shall be monitored at intervals sufficient to prevent carbon monoxide in the breathing air from exceeding 10 ppm.]

OSHA interprets this provision to entail a requirement to measure the concentration of carbon monoxide in the air. The Del-Monox air purifying units to which you refer in your memorandum do not perform this function.

An employer who wants to use the color change feature of the Del-Monox air purifying units instead of frequently testing the air, would have to apply for and obtain a permanent variance from the Office of Variance Determination in the Directorate of Technical Support.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace