Back to Federal guidance

General safety requirements for hand tools

Summary A requester asked about OSHA requirements for hand tools. OSHA said it did not prescribe general tool dimensions, but employers had to keep tools and equipment in a safe condition. It also identified separate requirements for electrical installations and certain modified tools.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1981-09-11
Date issued
September 11, 1981
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 11, 1981

Mr. Laszlo B. Tarr
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Tarr:

Thank you for your letter of August 13, 1981, requesting information on the OSHA standards for handtools. The answers given below follow the sequence of your questions.

We have enclosed a copy of Subpart P of OSHA's General Industry Standards, which contain the requirements for proper (safe) use of hand tools.

The requirements for a safe electrical installation to which, for example, a handtool may be connected as a utilization equipment, are given in the recently amended Subpart S (copy enclosed) of the General Industry Standards, which establishes "Design Safety Standards for Electrical Systems."

OSHA has no specification standards regulating the size, shape, and dimensions of hand tools. However, there is the general requirement in 29 CFR 1910.242(a) of Subpart P, that the tools and equipment used by employees be in a safe condition. In addition, there are some specific requirements in Subpart P, relevant to "modified or mutilated" hand tools, such as contained in 29 CFR 1910.243(a)(4), 1910.243(d)(4)(ii), (xiii) and (xiv), and 1910.244(a)(2)(vii).

For your general information, under separate cover we have forwarded a copy of the General Industry Standards, as well as several other pamphlets which may be of interest.

Should you have any additional requests or questions, please do not hesitate to call or write.

Sincerely,

John K. Barto
Chief, Division of Occupational
Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace