Dock securing under powered industrial truck rules
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
September 3, 1981
Mr. John J. O'Brien
Regional Manager
Johnson Equipment Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. O'Brien:
This is in response to your letter of August 14, 1981, concerning OSHA Instruction STD 1-11.7.
29 CFR 1910.178 is applicable to all powered industrial trucks, which includes fork trucks, tractors, platform lift trucks, motorized hand trucks, and other specialized industrial trucks powered by electric motors or internal combustion engines. This means that trucks and trailers may be secured to the dock in lieu of chocks or blocks during loading or unloading operations when using powered industrial trucks, motorized hand trucks, etc., as required in 29 CFR 1910.178[(k)(1) and 1910.178(m)(7)].
If I may be of further assistance, please contact me.
Sincerely
John K. Barto Chief,
Division of Occupational Safety Programming
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace