Back to Federal guidance

Air-supplied welding helmets and breathing-air quality

Summary A helmet maker asked whether a cooling-air welding helmet could be used wherever standard helmets were allowed. OSHA said the supplied air had to meet Grade D breathing-air quality and the helmet had to meet welding protection requirements. The added air did not replace a respirator when ambient exposure required one.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1981-07-14
Date issued
July 14, 1981
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 14, 1981

Frank J. Niemi, President
Frank Niemi Products, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Niemi:

This is in response to your letter of June 3, 1981, addressed to Mr. John Martonik of my staff, regarding your Cool-View welding helmet.

You relate that one of the helmet's features is that cool, filtered air is blown into it. This feature has ironically led to a reluctance on the part of potential customers to purchase the hood, because they are concerned by the fact that the helmet is not approved as a respiratory by the National Institute for Occupational Safety and Health. You state that your helmet is not a respirator, however, and that you do not try to sell it to replace respirators; neither, you said, do you sell your helmet as a replacement for any system for removing smoke and fumes from the welding area.

You request a clarification as to whether it is permissible to use your Cool-View welding helmet wherever it is acceptable to use a standard welding helmet. There is one requirement that your Cool-View welding helmet must meet, which is not applicable to standard welding helmets. The air blown into it must meet at least the requirements of the specification for Grade D breathing air, as described in Compressed Gas Association Commodity Specification G-7.1-1966. This requirement appears under [29 CFR 1910.134(i)(1)(i-ii)] (copy enclosed) of the standard for respiratory protection.

There are also some requirements that standard welding helmets must meet which your Cool-View welding helmet must also meet. These requirements appear under [29 CFR 1910.252(b)(2)(ii)] (copy enclosed) of the standard for welding, cutting, and brazing.

If the Cool-View welding helmet meets the requirements that I have mentioned, then it is acceptable to use it under any condition where it is acceptable to use a standard welding helmet. That is, the limitations for the Cool-View welding helmet are the same as the limitations for a standard welding helmet. Whenever conditions are such that a respirator would have to be worn underneath a standard welding helmet, then a respirator must be worn underneath a Cool-View welding helmet. By the same token, whenever conditions are such that a respirator would not have to be worn underneath a standard welding helmet, then a respirator does not have to be worn underneath a Cool-View welding helmet. Respirators must be used when an air contaminant concentration just outside the welding helmet exceeds the permissible exposure limit.

I appreciate the opportunity to comment on your concerns. If we can serve you again, we shall be glad to do so.

Sincerely,

Bruce Hillenbrand
Acting Director

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace