Rooftop fall protection for powered platform access
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.
July 1, 1981
Lawrence R. Stafford, P.E.
Consulting Engineer
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Stafford:
This is in response to the questions raised in your letter of June 22, 1981, concerning proposed Powered Platform installations.
The Occupational Safety and Health Administration will accept a 3' guardrail for employee protection on roof locations where workers are exposed to falls in gaining access to equipment. Exposed employees are also required to be protected against the possibility of falling at each roof level in accordance with 29 CFR 1910.23(c). A permanently installed stainless steel wire rope, adequately anchored at the roof level to provide the equivalent guardrail protection when attached to the lanyard from a worker's safety belt is an acceptable method of providing employee protection at exposed locations.
If I may be of further assistance, please feel free to call or write.
Sincerely,
John K. Barto Chief,
Division of Occupational Safety Programming
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace