Audible warning horns on construction equipment
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
June 30, 1981
Rennes Bowman
Equipment Manager
John Driggs Company, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Bowman:
This is in response to your letter of June 22, 1981, concerning a grandfather clause for horns on construction equipment.
29 CFR 1926.601(a)(3) requires all motor vehicles to be equipped with an adequate audible warning device at the operator's station and in an operable condition. 29 CFR 1926.602(a)(9)(i) covers material handling equipment and requires all bidirectional machines, such as rollers, compactors, front-end loaders, bulldozers, and similar equipment, to be equipped with a horn, distinguishable from the surrounding noise level, which shall be operated as needed when the machine is moving in either direction. The horn is required to be maintained in an operative condition.
The construction standards do not contain a grandfather clause for the use of horns.
If we may be of further assistance, please call or write.
Sincerely,
John K. Barto Chief,
Division of Occupational Safety Programming
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace