Back to Federal guidance

Low pitched roof perimeter rule and built-up roofing

Summary An OSHA regional office asked when its low-pitched roof perimeter rule applied. OSHA said the then-current rule addressed built-up roofing work, while other roofing tasks could fall under other fall protection provisions; it also discussed a particular sketch with eaves below 16 feet. OSHA archives the memo.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1981-06-24-0
Date issued
June 24, 1981
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 24, 1981

MEMORANDUM FOR: CURTIS A. FOSTER
REGIONAL ADMINISTRATOR

THRU: JOHN B. MILES
FIELD COORDINATOR

FROM: BRUCE HILLENBRAND
DEPUTY DIRECTOR, FEDERAL COMPLIANCE AND STATE PROGRAMS

SUBJECT: 29 CFR 1926.500(g)(1): Guarding Low-Pitched-Roof Perimeters

REFERENCE: Your memorandum, dated May 18, 1981, same subject.

It is the intent of 29 CFR 1926.500, roofing standard effective on January 13, 1981, to regulate only the guarding of low-pitched-roof perimeters during the performance of built-up roofing work. 29 CFR 1926.104, 1926.105, 29 CFR 1924.451(u)(3) and 29 CFR 1926.28 are to be enforced for other types of roofing work, such as to be found between points A and B on your sketches.

The eave is at point B as indicated on your two sketches and 29 CFR 1926.500(g) does not apply to anyone installing the built-up roof in the situations depicted in your sketched since the eaves are less than 16 feet above the ground. Additionally, no citation could issue for violation of other fall protection standards (e.g. 1926.28(a)) with regard to employees performing built-up roofing work in your sketches because of the preemptive effect of 1926.500(g). The Directorate of Safety Standards Programs plans to revise the standard with a modification of the roofing paragraphs to address fall distance instead of eave distance as soon as time and priorities permit.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace