Back to Federal guidance

Medical records held by outside healthcare contractors

Summary A company asked whether its duties under the medical records access rule extended to physical examinations and treatment by outside providers. OSHA said they did: employers remained responsible for preserving covered records regardless of whether employees or contractors generated and maintained them.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1981-05-12
Date issued
May 12, 1981
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 12, 1981

Mr. L. O. Walker
Corporate Director
Safety and Security
Bell and Howell
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Walker:

OSHA's Chicago Regional Office has asked me to respond to your March 6, 1981, inquiry concerning OSHA's Access to Employee Exposure and Medical Records standard (29 CFR 1910.1020). Specifically, your question pertains to retention requirements when companies contract outside physicians, hospitals, and clinics to conduct physicals and treat employees for illnesses and injuries.

Subparagraph (b)(3) of 29 CFR 1910.1020, and the phrase "contracts for" in (b)(1) of this standard, were added to express clearly the Agency's intention that the standard applies to records generated or maintained by contractors of the employer, as well as by in-house employees. The activities involved in complying with the standard's provisions on access and retention of medical records can be carried out, on behalf of the employer, by the physician or other health care personnel in charge of employee medical records. Thus, it is up to the employer to assure that employee medical records are preserved regardless of who generates or maintains the records.

While we are continuing to enforce 29 CFR 1910.1020 in this manner, this standard is currently undergoing review. We appreciate your concerns and your comments will be considered during the review process.

Sincerely,
Bruce Hillenbrand
Acting Director,
Federal Compliance and State Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace