Back to Federal guidance

Retention of accident-related employee X-rays

Summary A medical clinic asked about preserving worker medical records. OSHA said employees exposed to toxic substances or harmful physical agents generally had medical records retained for employment plus 30 years. Bone X-rays solely from unrelated safety accidents could be excluded under stated conditions, but the X-ray report or interpretation still had to be retained.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1981-04-24
Date issued
April 24, 1981
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 24, 1981

A. J. Marinaro, P. A.
Business Manager
Industrial Clinic North, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Marinaro:

This is in response to your inquiry regarding the preservation of medical records pursuant to OSHA's Access to Employee Exposure and Medical Records Standard (29 CFR 1910.1020).

Under this standard, each employer must assure that all employee medical records of employees exposed to toxic substances or harmful physical agents are preserved and maintained for at least the duration of the employee's employment, plus 30 years.

29 CFR 1910.1020 does not apply to:

  1. Working conditions where employees are only exposed to safety hazards (e.g., trips, falls, cuts); or

  2. First-aid treatment (one-time treatment and subsequent observation of minor scratches, cuts, burns, splinters, and so forth, which do not ordinarily require medical care) even though provided by a physician or registered professional personnel.

  3. X-rays of bones taken only as a result of safety hazard (e.g., trip, fall) and when the accident is clearly unrelated to exposures to toxic substances and harmful physical agents. The evaluation of this relationship must be made by an examining physician to whom the employer has supplied:

a. A description of the affected employee's duties as they relate to the employee's exposure to toxic substances and harmful physical agents; and

b. The employee's exposure level or anticipated exposure level to any toxic substance or harmful physical agent (if applicable).

Whenever such X-rays are destroyed, however, the X-ray report or physician's interpretation of the X-ray must nevertheless be retained as a portion of the worker's medical record for the length of employment plus 30 years.

Other than the above, for employees exposed to toxic substances or harmful physical agents, OSHA does not exclude any medical records (including any other type of X-ray) concerning on-the-job accidents or injuries from being preserved under this standard. Such information may have later significance in assessing occupational health issues.

The preamble accompanying the final standard (FEDERAL REGISTER, Vol. 45, pp. 35263-4) explains that occupational exposure to toxic substances and harmful physical agents can result in practically every form of apparent "non-occupational" health problem, including cuts, falls, bruises, dizziness or headaches. I have enclosed a copy of 29 CFR 1910.1020 and the accompanying preamble for further clarification of this requirement.

I hope this information is helpful to you. If I can be of further assistance, please feel free to contact me again.

Sincerely,
Bruce Hillenbrand
Acting Director,
Federal Compliance and State Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace