Back to Federal guidance

Fixed ladder clearance and access hatch deviations

Summary An engineer asked about a fixed ladder's rung clearance and a small access hatch at an intake tower. OSHA said the one-inch clearance shortfall was de minimis, and the hatch deviation could be treated the same way if the support was padded and the top ladder section marked for caution. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1981-03-05
Date issued
March 5, 1981
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

March 5, 1981

Lyman H. Styles, Jr., P.E.
President
Omni Consultants, Inc.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Styles:

This is in response to your recent letter requesting clarification of 29 CFR 1910.27, fixed ladder requirements. Your letter addressed to Mr. James Concannon in the Office of Variance Determination was forwarded to this Office for response.

The existing 6 inch dimension from the face of the intake tower to the center line of the fixed ladder rung equipped with a ladder safety device is in technical violation of 29 CFR 1910.27(c)(4). Technical deviations which have no direct or immediate relationship to safety and health are recorded as de minimis violations. Abatement of the one inch deviation is not required and penalties are not proposed. A copy of OSHA Instruction CPL 2-11A has been enclosed for your information.

The access hatch of 2 feet by 3 feet to the fixed ladder at the intake tower is also in technical violation of 29 CFR 1910.27(c). The structural support at the hatch opening should be padded to protect employees egressing the tower, and the top 3 feet of the ladder should be painted yellow to designate caution regarding the overhead structural protuberance. If these precautions are implemented for the protection of employee using the ladder, this technical violation of 29 CFR 1910.27(d) would also be recorded as a de minimis violation.

If we may be of further assistance, please feel free to call or write.

Sincerely,

John K. Barto
Chief, Division of
Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace