Back to Federal guidance

Citing reversed electrical polarity

Summary An OSHA regional office asked whether and how to cite reversed polarity in electrical wiring. OSHA said the hazard could warrant citation and identified a new prohibition expected to take effect in April 1981, along with a possible interim citation path under older rules. OSHA archives this time-specific memo.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1981-02-20-0
Date issued
February 20, 1981
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

February 20, 1981

MEMORANDUM FOR: GILBERT J. SAULTER
REGIONAL ADMINISTRATOR

ATTENTION: HERBERT M. KURTZ

THRU: JOHN MILES FIELD COORDINATOR

FROM: BRUCE HILLENBRAND
DEPUTY DIRECTOR, FEDERAL COMPLIANCE AND STATE PROGRAMS

SUBJECT: Citing of Reversed Polarity

This is in reference to our memorandum dated February 6, 1980, on the same subject.

Mr. John Miles informs us that you are not clear for our previous memorandum whether citations should be issued for reversed polarity and what standards to use.

Citations should be issued for reversed polarity since hazards do exist as pointed out in the two enclosures of the previous memorandum. A hazard which has the potential, under appropriate conditions, for an electrocution is a serious one.

The new OSHA electrical standard, "Design Safety Standards for Electrical Systems," has adopted as Subparagraph 1910.304(a)(2), the prohibition of reversed polarity contained in the new 1978 NEC Section 200-11; viz., "No grounded conductor may be attached to any terminal or lead so as to reverse designated polarity." The new standard, published in the Federal Register on January 16, 1981, is based on the NEC and revises 29 CFR 1910, Subpart S. It becomes effective on April 16, 1981, provided there is no legal stay.

In the interim, if the terminals and/or grounded conductor are not properly identified, then the employer could be cited for a violation of 29 CFR 1910.309(b) (i.e., if the terminals and/or grounded conductor were installed after March 15, 1972, or if their condition were affected by a "replacement, modification, repair, or rehabilitation" after March 15, 1972), predicated upon the applicable 1971 NEC Sections 200-2, 200-6, 200-7, 200-9, 200-10(a)&(b), and 210-5(a).

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace