Seismic blasting holes left charged before firing
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
February 3, 1981
MEMORANDUM FOR: CURTIS A. FOSTER
REGIONAL ADMINISTRATOR
THRU: JOHN MILES
FIELD COORDINATOR
FROM: BRUCE HILLENBRAND
ACTING DIRECTOR, FEDERAL COMPLIANCE
AND STATE PROGRAMS
SUBJECT: Request for Interpretation of 29 CFR 1926.900(e) and 29 CFR 1926.905(g)
Seismic exploration performed by qualified private contractors in a National Forest would normally not be in violation of 29 CFR 1926.900(e) or 29 CFR 1926.905(g) when the blasting hole is charged, capped and stemmed, but not immediately fired. Normally, the force of the blast, upon detonation of such blasting holes, will be restricted and will thus not pose a hazard to employees in the area. However, the ends of the firing system shall be identified and concealed until time of firing. The firing of the charges should be accomplished in a suitable (as defined in 29 CFR 1926.32(r)) time.
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace