De minimis ceiling-height deviation on an exit route
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
January 21, 1981
Mr. John W. Whittlesey
Chief Labor Counsel
Union Carbide Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Whittlesey:
This is in response to your letter dated January 7, 1981, requesting a variance from or a clarification of [29 CFR 1910.36(g)(1)].
You have stated that your new headquarters building located at Old Ridgebury Road, Danbury, Connecticut contain certain areas in some of the egress corridors that measure from 7'4 7/8" to 7'6" depending on the particular area measured. You have further stated that the average distance from the floor to the bottom of the projection (ceiling cover) is 7 feet five and one quarter inches. You contend that this minor deviation does not impose any obstruction whatever to egress in the event of the hazards set forth in Section [29 CFR 1910.37].
Based upon your letter and the supporting material contained therein, it appears that the slight or minor deviation from [29 CFR 1910.36(g)(1)] would meet the conditions of a de minimis violation as described in [the Field Operations Manual] A de minimis violation recognizes minor technical deviations (height requirement) which have no direct or immediate relationship to the safety and health of the employees. A copy of the subject directive is enclosed for your guidance.
Based on the above clarification of this matter, a variance from Section [29 CFR 1910.36(g)(1)] will be unnecessary.
Sincerely,
James J. Concannon, Director
Office of Variance Determination
[Corrected 1/21/2009]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace