Back to Federal guidance

Fall protection provisions and overhand bricklaying

Summary A bricklayers union asked whether several construction fall protection provisions applied to overhand bricklaying. OSHA said those specified provisions did not apply to that process for masons and mason tenders, while it continued studying whether new rules were needed. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1981-01-13-0
Date issued
January 13, 1981
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

January 13, 1981

Mr. James Richardson
International Union of Bricklayers
and Allied Craftsmen
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Richardson:

This is in response to your letter of January 6, 1981 concerning the applicability of standards 29 CFR 1926.28, 29 CFR 1926.104, 29 CFR 1926.105, and 29 CFR 1926.500(d)(1) to the process of overhand-bricklaying.

It is the interpretation of OSHA that these standards do not apply to the process of overhand-bricklaying and that, therefore, masons and mason tenders are exempt from these regulations.

The Occupational Safety and Health Administration will continue to study the problem by consulting with the Advisory Committee on Construction Safety and Health, the Mason Contractors of America, the International Union of Bricklayers and Allied craftsmen, the International Laborers Union, and other interested parties, to determine what new regulations, if any, would be appropriate for promulgation concerning this matter.

Sincerely,
Eula Bingham
Assistant Secretary
Occupational Safety and Health

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace