Back to Federal guidance

Individual steps in manhole risers

Summary An engineering firm asked whether OSHA's fixed ladder rule applied to individual steps in manhole risers and conical top sections. OSHA said it did not, pointed to a separate instruction, and noted that the instruction assumed the steps were directly aligned. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1980-12-02
Date issued
December 2, 1980
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

December 2, 1980

Mr. James Mohart
Black & Veatch
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Mohart:

This is in response to your recent letter requesting clarification of our requirements for manhole steps in walls of risers or conical top sections of manholes. This also confirms a telephone conversation with a member of my staff, Mr. Simms.

As indicated in our program directive, 29 CFR 1910.27 does not apply to individual steps in walls of risers or conical top sections of manholes. OSHA Instruction STD 1-1.9 provides the applicable requirements in this matter, and direct alignment of individual rung or steps in manholes was assumed.

The Directorate of Safety Standards Programs has not been petitioned to develop standards permitting individual steps in manholes to be installed with a staggered alignment.

If we may be of any further assistance, please feel free to call or write.

Sincerely,

John K. Barto
Chief, Division of
Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace