Back to Federal guidance

Meaning of hospitalization in accident reporting

Summary A construction association asked how OSHA defined hospitalization in an accident reporting instruction. OSHA said the statute and rule did not define the term and the agency had used its ordinary dictionary meaning, without creating a new rule. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1980-11-19-0
Date issued
November 19, 1980
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

November 19, 1980

Arthur L. Schmuhl, Director
Safety and Health Services
The Associated General Contractors of America
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Schmuhl:

This letter is in response to your inquiry concerning the definition of the term "hospitalization" in OSHA Instruction CPL 2.43, dated April 21, 1980. Please accept my apology for the delay in response.

The term, "hospitalization" is not defined in the OSH Act, nor is that term as used in 29 CFR 1904.8 (Reporting of Fatality or Multiple Hospitalization Accidents) defined by regulation. In the absence of statutory or regulatory definition, common words are assigned their common meaning. In response to inquiries about the meaning of that term, we did not interpret the term, we merely consulted a dictionary in wide use in the United States. OSHA Instruction CPL 2.43, dated April 21, 1980, merely incorporated the definition of the root verb, "hospitalize" as stated in Webster's New World Dictionary of the American Language, Second College Edition: [Publisher copyright notice and dictionary definition omitted.] Under these circumstances, we do not believe that the Administrative Procedure Act requires the agency to go through rulemaking procedures.

With respect to your reference to your December 13, 1979 letter concerning 29 CFR 1926.52, our records show that your letter was answered on February 20, 1980.

If we may be of further assistance, please call or write.

Sincerely,
Eula Bingham
Assistant Secretary
Occupational Safety and Health

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace