Back to Federal guidance

Protective clothing for foundry iron pouring

Summary A foundry asked about protective clothing for workers handling molten iron. OSHA said employers could be cited for allowing workers to pour without upper-body protective clothing because of severe burn exposure. It said a variance could not be based on leaving workers unprotected.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1980-10-03
Date issued
October 3, 1980
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 3, 1980

Mr. Blaine L. Cosbey
Vice President/General Manager
Modern Foundry & Manufacturing Co.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Cosbey:

This is in response to your letter addressed to a member of my staff concerning OSHA's protective clothing requirements for molders pouring iron.

29 CFR 1910.132(a) requires protective equipment, including personal protective equipment for eyes, face, head and extremities, protective clothing, respiratory devices, and protective shields and barriers to be provided, used, and maintained in a sanitary and reliable condition wherever it is necessary, by reason of hazards of processes or environment, chemical hazards, radiological hazards, or mechanical irritants encountered in a manner capable of causing injury or impairment in the function of any part of the body through absorption, inhalation or physical contact.

The issue of employees wearing shirts or being uncovered above the waist when transporting, pouring, skimming, casting, etc., is one that has been reviewed by this office. Employers not requiring employees pouring iron to wear protective clothing may be cited for a serious violation of 29 CFR 1910.132(a), because of the potential exposure to severe burns.

We can not consider the granting of a variance in this type of employee exposure, because employees issued a variance must provide the equivalent protection for employees as required in 29 CFR 1910.132(a). Molders pouring their iron without protective clothing would be unprotected above the waist.

If we may be of further assistance, please call or write.

Sincerely,
Bruce Hillenbrand
Acting Director,
Federal Compliance And State Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace