Back to Federal guidance

Fall restraint on narrow billboard platforms

Summary A billboard company asked whether a safety belt, four-foot lanyard, and low safety line adequately protected workers on a narrow elevated platform. OSHA said the described setup did not meet the rule's intent, but a system that actually prevented workers from backing off the front edge could. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1980-06-18
Date issued
June 18, 1980
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 18, 1980

Mr. Paul B. Osborne
General Operations Manager
Eller Outdoor Advertising Co. of Colorado
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Osborne:

This is in response to your inquiry concerning the positioning of the safety line on billboards for the protection of employees.

The method of protecting employees working on elevated billboard platforms two to three feet wide, with a safety belt and lanyard 4 feet long attached to a safety line approximately 12 inches above the platform does not comply with the intent of 29 CFR 1910.23(c)(1). However, a system designed (such as shorting the lanyard) so as to prohibit employees from backing off the front edge of the platform, thereby preventing any fall possibility would appear to comply with the intent of the standard.

If I may be of further assistance, please feel free to call or write.

Sincerely,

John K. Barto Chief,
Division of Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace