Back to Federal guidance

Cable jib stops and prohibited belly slings

Summary An OSHA regional office asked whether a cable device on a crane jib was a prohibited belly sling. OSHA said loose cables hung from temporary attachment points were prohibited, while an engineered, positively attached cable stop designed to prevent the jib from overtopping was acceptable. OSHA archives the memo.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1980-04-29
Date issued
April 29, 1980
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

April 29, 1980

MEMORANDUM FOR: ROBERT WENDELL
REGIONAL ADMINISTRATOR

ATTENTION: G. L. Wyatt, ARA for Technical Support

THRU: ROGER CLARK
Field Coordinator

FROM: GROVER C. WRENN
Director, Federal Compliance and State Programs

SUBJECT: Cable Type Jib Stops

This office concurs with the interpretation dated January 25, 1972, (copy enclosed) written by Gerald F. Scannell to Mr H. H. Damman, Manitowoc Engineering Company, concerning cable type belly slings.

Cable type belly slings are prohibited by reason of their point of attachment and sag. If a sudden thrust were imposed on the jib, such as loss of load or high wind, an additional stress would be added to the load imposed by the overtopping action of the jib.

The cable stop shown in the diagram, Figure 680, would not be considered a belly sling since it is attached to an off-set lug on the jib parallel to the hinge pin of the boom and jib and at right angles to the jib. The configuration of this device makes it a "positive" type jib stop. The cable in the design is below the hinge point and does not come within the meaning of "cable type belly sling," as mentioned in our standard. Cable type belly sling(s) mentioned in 29 CFR 1926.550(b)(1) would be a sling or set of slings suspended from jury rigged, temporary attachment points on the boom and jib with the mid-span of the suspended cable hanging loosely below the boom-jib connection pin location.

Engineered cable stays or pendants attached to suitable lugs, torque arms, or guide struts extending from the boom-jib attachment points which will prevent overtopping of the jib as described in the subject standard are acceptable.

However, problems such as those raised in your memorandum should be checked by the compliance officer, and any alleged violations of Section 5(a)(1) of the act shall be cited accordingly. Cables are used as a positive boom stop satisfactorily, by at least one manufacturer, and are addressed by ANSI B30.5 - 1968.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace