Back to Federal guidance

Barricades for rotating crane swing radius

Summary A utility contractors association asked about barricading the swing radius of a rotating crane. OSHA said a barricade was required where workers could be crushed between the crane and nearby objects, and a barricade secured to the undercarriage could comply if it kept workers out of the danger zone. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1980-04-17-0
Date issued
April 17, 1980
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

April 17, 1980

Mr. Ronald B. Buckhalt
Director of Government Relations
National Utility Contractors Association
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Buckhalt:

This is in response to your recent inquiry requesting an interpretation and modification of 29 CFR 1926.550(a)(9) and confirms a telephone conversation with a member of my staff.

The Occupational Safety and Health Administration requires a barricade in accessible areas when the swing radius of the rear of the rotating structure of the crane, either permanently or temporarily mounted, may cause an employee to be crushed between other objects and the rear of the crane or any portion of the crane carriage, regardless of whether it be front, rear or side. A barricade secured to the crane under carriage designed in such a manner as to deter employees from entering the danger zone would appear to comply with 29 CFR 1926.550(a)(9).

Your request for modification of 29 CFR 1926.550(a)(9) has been forwarded to the Directorate of Safety Standards Programs for appropriate action.

If I may be of any further assistance, please feel free to call or write.

Sincerely,

Grover C. Wrenn Director,
Federal Compliance and State Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace