Back to Federal guidance

Grouted tunnel studs versus rock bolts

Summary A tunnel contractor asked to use pull tests instead of torque tests on epoxy-grouted studs. OSHA said the studs were structurally and functionally different from rock bolts, so the cited rock-bolt rule did not apply and no variance was needed. Actual rock bolts still had to meet the testing requirement.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1980-03-21
Date issued
March 21, 1980
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 21, 1980

Mr. D. R. Wanhatalo
Project Manager
Fruin-Colnon Corporation and Traylor
Bros. Inc. and Onyx Construction & Equipment Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Wanhatalo:

This is in reference to our letter dated January 26, 1980, concerning your request for a permanent variance and interim order from Section 1926.800(h)(2)(iii) - Tunnels and Shafts - Testing, of the Safety and Health Regulations for Construction.

You state that you are required to use a threaded bolt that is fully encapsulated in epoxy. You further state that the testing procedures in the tunnel contract specifications state that you must use a "pull test" method to determine the strength of the bolt. You have requested a variance to use the "pull test" in lieu of using a torque wrench to determine if the bolt meets the necessary torque as required by Section 1926.800(h)(2)(iii).

The OSHA standard 29 CFR 1926.800(h)(2)(i) through (v) refers to tunnel area examination at the start of each shift and frequently thereafter. Section 1926.800(h)(2)(iii) requires that torque meters and torque wrenches shall be available at tunnels when rock bolts are used for ground support, that frequent tests shall be made to determine if bolts meet the required torque, and that the test frequently shall be determined by rock conditions and distance from vibration sources.

Rock bolts are bolts driven into a drilled hole, not grouted or cemented with resins. They perform specific functions by reaching deep into solid undisturbed rock and providing information concerning the motion of the rock formation behind the area being excavated. The frequent torquing of the rock bolts provides the necessary information concerning the rock condition, possible motion within the area to be monitored, and the actual holding capability of the individual rock bolt.

The grouted studs do not perform any of the rock bolt functions listed above. A grouted stud could fall under tension when blasting, through vibration, or any time after one of these. Grouted studs are not rock bolts. Functionally they are different from rock bolts due to their structural features.

Therefore, a variance from Section 1926.800(h)(2)(iii) for grouted studs is unnecessary. Grouted studs are not subject to the standard. However, in those locations where it is determined that a rock bolt is required, the necessary testing as required by Section 1926.800(h)(2)(iii) is mandatory.

Affected employees and their authorized employee representatives shall be notified of this clarification in the same manner they were informed of your application for a variance.

No further action will be taken on your request for a variance. If I can be of further assistance, please contact my office at (202) 523-7144.

Sincerely,
James J. Concannon Director
Office of Variance Determination

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace