Back to Federal guidance

Choosing protective footwear for foot hazards

Summary A requester asked whether clip-on safety toe caps could be used at work. OSHA said employers had to assess foot injury hazards, require protection when employees faced those hazards, and choose footwear that would not itself create another accident risk. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1979-12-10-0
Date issued
December 10, 1979
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

December 10, 1979
Mr. V. R. Wallace
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Wallace:
This is in response to your recent inquiry regarding the approval and use of "PRO-TEK-TO" safety toe caps. We apologize for the delay in response.
The OSHA standard 29 CFR 1910.132(a), (copy enclosed), outlines the general requirements for protection of extremities. However, it is the employer's responsibility to determine the particular type of personal protective footwear needed.
The standard requires that foot protection be used whenever it is necessary by reason of hazard of processes or environment which could cause foot injury. The employer should determine which, if any, of his employees are exposed to the foot injury hazard. This does not mean that those employees requiring foot protection are required to wear foot protection at all times when working. When employees are exposed to the possibility of foot injuries, foot protection shall be worn. When employees are not exposed to possible foot injuries, the foot protection is not required by the OSHA standard, which then becomes solely a matter of employment conditions existing between the employer and his employees.
When foot protection is required, it shall be such that it does not offer an accident hazard in itself. For instance, it may be inappropriate to wear a clip-on toe guard in certain situations such as in climbing, working at high levels, or near areas containing exposed live parts of electrical circuits or equipment. Thus, it is the responsibility of the employer, prior to the OSHA inspection, to evaluate with good judgment the foot injury hazards of the specific situations and activities in which he may involve his employees, and decide whether foot protection is required and, if so, what type is needed to be worn without introducing another, perhaps graver, accident hazard.
I hope this information will be of help to you. If we may be of any further assistance, please feel free to call or write.
Sincerely,
Grover C. Wrenn Director,
Federal Compliance and State Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace