Propane pre-heaters used during field welding
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
December 10, 1979
Mr. E.M. Shoemate
Corporate Safety - Houston
Chicago Bridge & Iron Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Shoemate:
This is in response to your recent inquiry and telephone communication with a member of my staff requesting clarification of appropriate requirements for propane pre-heaters used to pre-heat steel in field construction.
The use of propane/air pre-heaters for pre-heating metal plate during the field erection of metal structures in conjunction with standard welding operations shall comply with any applicable sections of 29 CFR 1926.350 and 29 CFR 1926.351. You stated in your telephone conversation with Mr. Simms that your pre-heaters are used outside and are attended by an employee at all times. Therefore, 29 CFR 1926.153(h)(8) is not applicable to the Chicago Bridge Iron Company pre-heater, unless the subject equipment is used as a portable heater inside of buildings or structures.
If we may be of any further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
Grover C. Wrenn Director,
Federal Compliance And State Programs
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace