Back to Federal guidance

Fall protection on unfinished building floors

Summary An attorney asked how the open-sided floor rule applied to unfinished building floors. OSHA said a floor that would later be covered by another level remained subject to the guardrail rule, unlike the flat roofing conditions discussed in the letter; it also described safety belts or nets for situations where railings were impractical. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1979-09-18-0
Date issued
September 18, 1979
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

September 18, 1979
Mr. John F. Perry
Springer & Perry
Attorneys At Law
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Perry:
This is in response to your recent inquiry requesting clarification of OSHA's position in the application of 29 CFR 1926.500(d)(1).
29 CFR 1926.500(d)(1) requires every opensided floor or platform 6 feet or more above the adjacent floor or ground level to be guarded by a standard railing or the equivalent on all open sides, except where there is an entrance to a ramp, stairway, or fixed ladder.
In work situations where a standard railing is not practical, safety belts and lanyards attached to a structural member or static line meeting the requirements of 29 CFR 1926.104 may be used to prevent employees from walking off the edge of opensided floors or platforms. Safety nets also may be used to protect employees erecting and installing Flexicore concrete slabs when the use of safety belts is impractical.
The roofing industry contends that they have a unique problem with flat roofs because the hot roofing material makes the use of a safety belt and lanyard impractical and the installation of flashing at the edge of the roof prevents the use of a standard railing and net. We are now developing specific standards for the protection of the roofer. Although Patterson Construction Company periodically works on floors which are the top of a building in its unfinished state, such a floor is not a roof if it will subsequently be covered by another level. Such a floor is not subject to the same conditions that limit the use of guardrails and safety belts on flat roofs. Therefore, the Patterson Company is required to comply with 1926.500(d)(1) when working on these floors.
We hope this information will be helpful to you. If we may be of any further assistance, please feel free to call or write.
Sincerely,
Grover C. Wrenn Director,
Federal Compliance
and State Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace