Back to Federal guidance

Pipe opening protection with a toeboard

Summary An engineering company asked whether a pipe opening with a four-inch toeboard met OSHA's floor-hole rule. OSHA said the submitted design deviated technically from the rule but gave equivalent protection, so inspectors would treat it as de minimis with no penalty or abatement. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1979-07-30
Date issued
July 30, 1979
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

July 30, 1979

Mr. J. B. Kawas, P.E.
Fluor Engineers and Constructors, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Kawas:

This is in response to your inquiry addressed to Dr. Purswell concerning the enforcement of 29 CFR 1910.23(a)(9), for floor openings and holes. Your letter was forwarded to this office for response.

29 CFR 1910.23(a)(9) does require that every floor hole into which persons cannot accidentally walk (on account of fixed machinery, equipment, or walls) shall be protected by a cover that leaves no openings more than 1 inch wide. However, the sketches enclosed with your letter show that you have installed a 4 inch toeboard around the necessary pipe opening for the added protection of employees.

It appears that the minor technical deviations from the subject standard as indicated on sketch #1 has no direct or immediate relationship to safety and health and during an OSHA inspection would be noted as a de minimis violation. Based on the blueprints submitted the 4 inch toeboard provides equivalent protection and allows some additional space for pipe movement as needed. No penalties are proposed for de minimis violations, no notices are issued, and there is no abatement requirement.

I hope this information will be helpful to you in understanding our position in this matter. If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,

Grover C. Wrenn Director,
Federal Compliance
and State Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace