Back to Federal guidance

Measuring electrical panel work space

Summary A company asked whether an electrical panel placed 30 inches from a conveyor met the work-space rule. OSHA said the cited electrical code measured the distance from the front of an enclosed panel, and the submitted drawing appeared to comply. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1979-07-26
Date issued
July 26, 1979
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

July 26, 1979

Mr. John Schreiner
Executive Vice President
Vacuum Instrument Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Schreiner:

This is in response to your recent inquiry to Donald Shay requesting an opinion concerning the installation of electrical equipment.

Section 110-16(a) of the 1971 National Electric Code (NEC) requires the work space shall be at least 30 inches wide in front of the electrical equipment. Distances are to be measured from the live parts, if such are exposed or from the enclosure front or opening when such are enclosed.

The electrical equipment installed as indicated on the drawing identified as sheet #1 measuring 30 inches from the enclosed front of the panel to the conveyor, appears to comply with the intent of 29 CFR 1910.309 which references the 1971 NEC.

I hope this information will be helpful to you. If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
Grover C. Wrenn Director,
Federal Compliance
and State Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace